vrijdag 23 mei 2014

Wat zijn zij waard?

Door: Conny

Onlangs was ik aanwezig op een jubileumcongres van taxateurs dat als thema had meegekregen: Wat zijn wij waard?

Een zaal vol met taxateurs waarvan 98% mannen (en dat is geen procent overdreven). Het is blijkbaar een ‘mannelijk’ beroep. Zo had ik het nog nooit bekeken. Onderdeel van het programma was het taxeren van een aantal objecten. Nu heeft iedere taxateur zijn specialisatie, van schepen tot bomen, van kunst tot brand. Het is grappig om te zien hoe ze reageren als het te taxeren object buiten hun specialisatiegebied valt. Zo werd een boom met een waarde van € 300,00 door de ene groep niet-kenners getaxeerd op € 2.500,00 en door de andere groep op € 100,00. Een litho van Picasso was voer voor heftige discussies. Waardeer je zoiets op basis van het origineel of is het ‘een kopie van een kopie, dus dan is het maar een paar tientjes waard’. De naam Picasso zorgde duidelijk voor verwarring. 
Maar de waarde van kunst wordt bepaald door dat wat de liefhebber er bereid is voor te betalen. Want wat bleek: de litho was in 1981 gekocht voor 800 gulden en wordt nu getaxeerd (door de kunstkenner) op € 350,00. Picasso of niet…

Het thema ‘wat zijn wij waard’ zette mij aan het denken. Een paar dagen daarvoor had ik een artikel gelezen over het afschaffen van de melkquotering met ingang van 1 april 2015. Dat betekent dat de veehouders onbeperkt melk mogen produceren. Dat vind ik best heftig. Voor de koeien dan. Want dat betekent nog meer koeien, nog meer stallen, nog meer…, ga maar door. Nu ben ik niet van ‘op de barricaden’, maar dat wil niet zeggen dat ik er niet over nadenk en er wat van vind. Ik vind het niet kunnen. De leefomstandigheden van de dieren is al niet best, de meesten zien niet eens de buitenlucht en hebben nog nooit in het gras gestaan. Na een jaar of vijf zijn ze letterlijk ‘uitgemolken’ en eindigen ze als aanbieding van de week in het schap van de supermarkt. Wordt dat dan nog erger? Als je er goed over nadenkt, kun je toch niet anders dan dit vreselijk vinden? Wat is het leven van die dieren waard?

Pic Remco Stunnenberg


Tot overmaat van ramp kwam deze week naar buiten dat het verbod op het fokken van nertsen dat per 2024 (…) zou ingaan, wellicht niet door zal gaan. ‘Omdat het de fokkers ernstig financieel zal treffen.’ Ik word daar best verdrietig van. Deze beesten leven onder erbarmelijke omstandigheden, en waarom? Omdat ‘men’ het zo mooi vindt om bont te dragen. Volgens mij hebben de fokkers nog 10 jaar de tijd om een andere inkomstenbron te zoeken, en dat is best lang. Ik zou daar, als ik hen was, dus maar snel mee beginnen. Want ook het leven van een nerts is echt wat waard. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten